ROYAL GIFT; EL REGAL DE CARLES III A G. WASHINGTON

ROYAL GIFT

Royal Gift (Regal Reial) va ser un ruc de raça samorana que vivia tranquil·lament a la petita vila de La Hiniesta.

La seva història ens la narrava José Emilio Yanes, pocs dies després de la presentació del llibre que seguia el periple del nostre ruc-heroi, assaborint unes copes d’ull de llebre de 24 Mozas, en el jardí abocat sobre el Duero del palauet de don Pedro Távara, a Samora. Georges Washington, després de la guerra d’independència contra la Gran Bretanya (1775-1783) retornà a les seves propietats agrícoles de Mount Vernon, Virgínia. EQUINO-ASNAL-Asno-Zamorano-Leones-e1460575819788Tenia la dèria d’aconseguir rucs de raça samorana (animals de virtuts reconegudíssimes en l’àmbit militar) per a millorar la força de treball de les seves finques i millorar-ne els rendiments. Pensem que era l’època en què imperava la fisiocràcia com a doctrina econòmica. Però aquests rucs depenien directament de la Cort i la seva exportació n’estava prohibida. Washington va moure fils, que tenien un cap inicial en el seu amic Bernardo Gálvez, governador de la Luisiana, passava pel cònsol nord-americà a Cadis, seguia amb l’encarregat de negocis dels EE.UU a Madrid, i finia en el poderós ministre Conde de Floridablanca. Aquest, aconsellà el rei Carles III de la conveniència d’estretir les relacions diplomàtiques amb el nou país, que ja apuntava a potència econòmica. De fet, el govern espanyol havia ajudat al finançament dels rebels de les tretze colònies contra la metròpolis britànica enviant 120.000 rals.

El rei va acceptar i decidí regalar dos rucs. Un, del qual no es coneix el nom, era natural de Morales del Vino. El seu vaixell va naufragar i el pobre ase es negà a l’oceà. L’altre, Royal Gift era de la meva La Hiniesta. Se li adjudicà un cuidador expert, el mulater Pedro Téllez, i tots dos van trescar pels caminois pedregosos de Castella en direcció al port de Santander.

 

La travessia durà vuit setmanes, durant les quals Téllez fregava amb brandy les potes del ruc i miraven amb nostàlgia des de coberta la immensitat del mar pensant que havien canviat un de color groc per un altre de blau. Arribats al port de Gloucester , Massachusetts, encara van haver de caminar 160 quilòmetres fins a Boston, i d’allí 830 més fins a les possessions de Washington.

Alguna universitat nord-americana, d’aquelles que els sobren els diners per a fer curiosos estudis, calculen que avui dia la progènie de l’intrèpid Royal Gift és d’uns sis milions de descendents.

Royal Gift traspassà el 1796 acompanyat per part de la seva àmplia parentela, entre els renills tristos de les dues someres de Malta, regal del general Lafayette, que l’havien acompanyat des de la seva arribada.

Recordem que el ruc és el símbol del partit demòcrata dels EE.UU.

 

 

 

.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s