Apunts de la Mona de Pasqua a Barcelona

.
.

220px-Padrí_amb_la_Mona
L’existència d’aquest dolç està documentada des del segle XIV, tot i que es pensa que pot venir de més antic. De fet en els primers temps del cristianisme, en establir-se el període de la Quaresma amb la seva disciplina eclesiàstica es va prohibir no solament carn i llet sinó també ous. Com que els ous no es podien menjar, durant aquesta època de l’any els cristians feien una extraordinària provisió d’ous i per a   què es conservessin millor els coïen o bé en recobrien la closca amb guix perquè no es fessin malbé.
Els cristians continuaren mantenint el concepte de donar a l’ou el caràcter simbòlic de la divinitat per representar la resurrecció de Jesucrist. Per ennoblir-los, els decoraven amb diversitat de colors. El més usat era el roig en record de la sang vessada pel Redemptor a la Creu. Una vegada arribat el Dissabte Sant, els portaven a beneir i en feien present en grans quantitats als parents i amics.
Cal considerar que aquest costum pasqual és d’origen tan primitiu, que fins se suposa que representa la renovació de la naturalesa i que l’obsequiar-se mútuament amb presents d’ous pintats o daurats rememora el principi de totes les coses.Aquesta idea o creença  persistí en alguns països europeus a les èpoques que hi havia el costum de començar l’any al temps Pasqual.
Amb tot, és molt probable que el costum procedeixi dels antics hebreus, els quals havien establert començar l’any civil el dia que se celebrava la Pasqua, en commemoració de l’aniversari de la redempció del seu captiveri a Egipte, fet, que en el fons era per a ells el més transcendental de la seva història.   Se sap que els fills d’Israel en arribar la Pasqua pastaven pans o coques sense llevat, i utilitzaven, per a fer-los, la farina primerenca de la nova collita.Aquests pans es regalaven a les persones estimades.  I possiblement sigui en aquests pans on trobem els orígens de la Mona. Aquesta paraula que prové del llatí munus,  significa un do o un present.  Amb tot,cal recordar que en àrab la paraula “munua” es refereix a un pastís celebratiu. Alguns antropòlegs sostenen la hipòtesis de l’origen àrab d’aquest dolç.
Les Mones de Pasqua tradicionals consistien en  una massa de coca elaborada amb sucre i d’altres llaminadures, i amb ous durs a sobre. Era tradicional que la Mona portés tants ous com tenia el fillol, encara que la Mona no superava mai els 12 anys, ja que només es regalava fins que el nen o la nena feia la Primera Comunió.
Amb el temps els ous durs van ser substituïts per ous de xocolata i la Mona s’aparellà amb la dels flequers-pastissers, els quals fan autèntiques filigranes arquitectòniques amb la xocolata. És des de mitjans del segle XIX que les Mones perden  la senzillesa inicial i la seva presentació es fa més complicada, ja que s’ha d’enriquir amb ornaments de sucre caramel·litzat, ametlles ensucrades, confitures, crocant, anissos platejats i, naturalment, els ous de Pasqua pintats; tot això coronat per figures de porcellana, fusta, cartó o tela.
A Barcelona van destacar en la confecció de la mona Agustí Massana, que tenia la seva pastisseria acreditada al carrer d’En Ferran. Un altre excel·lent pastisser també era l’anomenat Medir Palet, del carrer d’Avinyó. Amb el temps, Massana va aconseguir un gran èxit amb les seves mones rematades per una figura caricaturesca, no poques vegades inspirada en algun polític de l’època, que movia afirmativament el cap. De fet al carrer Ferran resta el cartell de l’establiment on es va introduir els ous de xocolata de la Mona de Pasqua, al número 14. La confiteria Massana va ser un dels establiments de referència de la ciutat de Barcelona

 

 

PER SABER MÉS DEL PASTISSER MASSANA I LA MONA DE XOCOLATA (VEURE)

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: